Hoogsensitiviteit en Craniosacraal therapie

Wat is Cranio sacraal Therapie?

Hoog Sensitieve Personen (HSP’s) zijn mensen die zeer gevoelig zijn voor prikkels. Indrukken komen harder binnen waardoor ze zich snel overweldigd voelen. Alsof de filter ontbreekt. Ze verwerken prikkels van binnenuit en buiten op een diep niveau.

Enerzijds is hooggevoeligheid aangeboren. Anderzijds geldt ook dat hoogsensitiviteit te maken heeft met overtrainde voelsprieten. Een overlevingsmechanisme dat ontstaat in de kinderjaren bijvoorbeeld. Een kind ontwikkelt een bepaalde alertheid en leert zichzelf om met zijn aandacht naar buiten gericht te zijn, zij- omgeving te scannen met zijn ver uitstaande voelsprieten. Hierdoor leert het kind niet om bij zichzelf te blijven en in zijn eigen kracht te staan. Het kind is een kameleon en kan zich goed aan de ander of omgeving aanpassen. Het zenuwstelsel wat zorgt dat het overlevingsmechanisme aan gaat is goed getraind. Je staat meer “aan” en je hebt moeite om jezelf weer te reguleren naar ontspanning. Ook bij een opgelopen trauma kan je deze verschijnselen ervaren.

Tijdens een Craniosacraal sessie onderzoeken we dit HSP-mechanisme en leer je alsnog je aandacht beter naar binnen te keren en in je eigen energie te blijven. Je ervaart dat je lekker in je lijf komt te wonen. Je leert een scheiding te maken tussen wat van jou is en wat bij de ander hoort.


Hoe uit een HSP’er zich?
HSP’ers voelen zich vaak erg verantwoordelijk voor anderen. Ze nemen problemen mee naar huis en blijven daar eeuwig over doormalen. Ze zijn vooral met hun aandacht in de toekomst, verleden of bij hoe anderen denken en doen, zelden in het hier en nu. In gezelschap merken ze alles op, de kleinste details. Ze voelen direct welke sfeer er hangt, wat voor humeur anderen hebben, hoe het er ruikt en ook de toon waarop iemand iets zegt maakt dat hun systeem gelijk overschakelt naar alertheid. Kortom, enorm veel prikkels die allemaal verwerkt moeten worden.

Craniosacraal therapie brengt het zenuwstelsel van de overprikkelde HSP’er eerst tot rust. Om daarna de last van je hooggevoeligheid om te zetten in een grote kracht: dichter bij jezelf en van binnen naar buiten reageren. Grenzen kunnen aangeven door anders te leren communiceren. De woorden komen immers van binnen naar buiten toe. Dit is even spannend, ze zijn immers goed getraind in aanpassen. Dit zorgt voor minder innerlijke conflicten en behoud van energie. Je bent aardiger voor jezelf, dit is een vergroting van zelfliefde en ik-sterkte.

De hooggevoelige persoon zal zichzelf herkennen in de volgende eigenschappen:

  • Nemen de omgeving, gedrag van mensen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
  • Erg gevoelig voor externe prikkels; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
  • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
  • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
  • Voelen stemmingen en sferen goed aan
  • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
  • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
  • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
  • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
  • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
  • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
  • Zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
  • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
  • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.
  • Mochten je klachten er niet bij staan neem dan contact op.

Als een natuurlijke bescherming is de meerderheid van de HSP’er introvert. Toch bestaan er ook extraverte HSP’ers, ongeveer dertig procent. Hoogsensitieve mensen hebben doorgaans meer last van omgevingsfactoren als GSM-straling en luchtvervuiling. Veel hebben een allergie voor voeding of grassen, pollen en kunnen soms heftig reageren op kunstmatige stoffen die tegenwoordig aan veel voedingsmiddelen zijn toegevoegd.

Niet de hooggevoeligheid op zich doet zich als storingsbron gelden. Het is de strijd tegen de storende zelfwaarneming en de aanpassing aan de anderen die heel verschillende gevolgen meebrengen. Om te beginnen verlies je het eigen lichaam uit het oog, waarmee de eigen behoeften uit het zicht raken. Je neemt het lichaam alleen nog waar wanneer het je stoort. Behoeften kunnen zich dan slechts vertraagd als lichamelijke symptomen en pijn kenbaar maken. Zo kunnen aandoeningen ontstaan die vaak chronisch worden.”

Craniosacraal therapie raakt het lichaam aan met zachte, vriendelijke en respectvolle technieken. In verbinding afgestemd op de cliënt wordt de behandeling ondersteund met een dialoog. Daardoor komt het zenuwstelsel meer tot rust en is er geen overprikkeling meer. De therapeut gaat samen met de cliënt de zelfregulatie oefeningen doornemen zodat deze thuis toegepast kunnen worden. Tevens wordt er gekeken naar je grenzen: wanneer neem je deze waar hoe kan je ze beter bewaken. Dit vraagt soms om andere communicatietechnieken.

Meer informatie kunt u vinden in de boeken van Elaine Aron, Susan Marletta-Hart en Marian van den Beuken.
Op www.eszenzz-centre.nl kunt een HSP 3 in 1 test doen.